Næseplastik (Rhinoplastik)

Forståelse af næseplastik

Hvert år søger en halv million mennesker konsultation for at forbedre udseendet på deres næse. Nogle er utilfredse med næsen, som de blev født med, eller den måde aldring har ændret deres næse på. For andre kan en skade have forvrænget næsen, og i mange er der det ekstra mål at forbedre vejrtrækningen. Da næsen indtager en central position i ansigtet, har næsenes størrelse og form stor indflydelse på den enkeltes udseende.

Forståelse af operationen

Udtrykket rhinoplastik er afledt af den tyske “rhinoplastik”, der betyder “ændre næseformen”. Teknikken involverer først adgang til næsen i knoglen og brusk. Dette opnås ved snit, der er lavet inde i næsen, hvor de er usynlige. I nogle tilfælde foretages der et snit i det hudområde, der adskiller næseborene. Dernæst reduceres, forstærkes eller omarrangeres den underliggende knogle og brusk for at skabe en nyligt formet struktur. Hvis f.eks. Spidsen af ​​næsen er for stor, kan kirurgen forme brusk i dette område for at reducere den i størrelse. Hvis næsebroen har en fremtrædende rolle, kan dette reduceres for at give en mere behagelig profil.Hvis en del af næsen forekommer uforholdsmæssigt lille, kan brusk- eller blødt vævstransplantater placeres for at skabe bedre harmoni. Næsevinklerne i forhold til overlæben eller panden kan også ændres ved yderligere at skulpturere næsestøttestrukturen. Vævene trækkes derefter ned over den nye ramme, og snittene lukkes. En lille plastsplint påføres ydersiden af ​​næsen for at minimere hævelse og for at hjælpe med at bevare den nye form, mens næsen heles. Blødt, absorberende materiale kan anvendes inde i næsen for at opretholde stabilitet langs skillevæggen i luftpassagerne kaldet septum. Alternativt kan der placeres bløde næsestøtter, der tillader nasal vejrtrækning post-operativt

Hvad man kan forvente efter operationen

Efter operationens afslutning overvåges du i området efter bedøvelse efter anæstesi, indtil du føler dig godt nok til udskrivning hjem. Størstedelen af ​​patienterne oplever ikke nogen betydelig smerte, men smertestillende medicin kan gives efter behov for postoperativt ubehag. Uanset om pakning er anbragt i næsen eller ej, vil de fleste patienter kommentere, at deres nasale vejrtrækning er begrænset i de første dage efter operationen. Dette er et resultat af intranasal hævelse, og når hævelsen aftager, forbedres vejrtrækningen. Dit ansigt føles puffet, især den første dag efter operationen. Nogle patienter udvikler hævelse og / eller blå mærker omkring øjnene.

Dette falder generelt i de første 2-5 dage efter operationen. Kolde komprimeringer vil hjælpe med at minimere og reducere blå mærker og ubehag. Absorberbare suturer bruges generelt inde i næsen og behøver ikke fjernelse. Eventuelle eksterne suturer fjernes om nødvendigt på 5-8 dage. Nasale forbindinger og splinter fjernes også 5-10 dage efter operationen.

Det er nødvendigt, at du følger din kirurgs instruktioner efter operationen. At holde dit hoved hævet vil minimere hævelsen. Det er vigtigt ikke at sprænge næsen og undgå nogen påvirkning på næsen, mens strukturer indefra og ud heler. Aktiviteter som tung løft, overdreven anstrengelse, soleksponering eller enhver aktivitet, der kan øge risikoen for kvæstelser, bør undgås. Hvis du bærer briller, skal du være forsigtig med ikke at lægge et for stort pres på næsebroen. Bånd og andre apparater bruges undertiden til at tillade briller uden at stresse området under heling. Opfølgningspleje er afgørende for succes med næseproblematik. Eventuelle bekymringer vedrørende dit postoperativt kursus, såsom overskydende blødning, uventet hævelse, feber eller betydelig smerte, skal omgående rapporteres til din kirurg. Det er vigtigt, at du holder dine opfølgningsaftaler hos din kirurg. Når din heling overvåges, kan der være teknikker såsom massage, brug af næsespray eller endda små injektioner af kortisonlignende medicin, der kan forbedre det ønskede resultat yderligere.

Med korrekt analyse, realistiske patientforventninger og kvalifikationer af plastikkirurg  er næseoperationer en meget givende procedure for både patient og kirurg